A magyarok több mint harmada spórol a nyugdíjas éveire

A magyarok több mint harmada spórol a nyugdíjas éveire: az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb megtakarítási forma

A hazai lakosság fele egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjmegtakarítással, a fiatalabbak körében pedig még rosszabb ez az arány – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. kutatásából. Ami némi optimizmusra ad okot ellenben, hogy már minden nyolcadik felnőttkorú havi 10.000 forintot meghaladó összeget tesz félre, és minden tizediknek van nyugdíjbiztosítása. További érdekesség, hogy míg a huszonévesek háromnegyede lakik a „mamahotelben”, addig a fiatalabb generáció tagjainak csak egyharmada támogatja anyagilag nyugdíjaskorú rokonait.

Az OECD adatai * szerint 2008 és 2017 között a magyar háztartások nettó megtakarítási rátája megduplázódott, a nettó jövedelem 3,66 százalékáról 7,35 százalékára emelkedett, és ezzel hazánk a felső egyharmadba került az uniós országok rangsorában. A CIG Pannónia ebből kiindulva azt vizsgálta legfrissebb, nyugdíjkorhatárnál fiatalabb felnőttek körében országos, reprezentatív kutatásában, hogy a magyar lakosság milyen arányban és mennyit tesz félre nyugdíjas éveire.

20190930_sajtokozlemeny1
A felmérés során az összes megkérdezett fele, a 25-29 éves korosztály pedig több mint háromnegyede állította, hogy semmilyen nyugdíj célú megtakarítással nem rendelkezik. A megkérdezettek 40 százaléka vallotta azt, hogy spórol időskorára, közülük legtöbben (14,6 százalék) önkéntes nyugdíjpénztári tagok *, és minden tizedik válaszadó rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

* Ezt az arányt igazolják az MNB adatai is, melyek szerint 1,1 millió nyugdíjpénztár-tag volt 2018 év végén Magyarországon. Forrás: https://www.mnb.hu/letoltes/tajekoztato-penztar-2018q4.pdf

20190930_sajtokozlemeny2

A havi összegeket tekintve a megtakarítók fele 1000 Ft és 10000 Ft között tesz félre nyugdíjra, míg negyedük 10000 Ft és 20000 Ft között spórol. Ami a pénzügyi ismereteket illeti, amennyiben nyugdíjjal kapcsolatos ügyekben szeretnének tájékozódni, úgy a megkérdezettek közel fele az interneten böngészik válaszok után, ám 21 százalék kifejezetten elzárkózik, nem tájékozódik, nem érdekli őket a téma.

Tipikusan 21. századi jelenség az úgynevezett „mamahoteles” generáció, amelynek jellemzően huszonéves tagjait úgy támogatják szüleik, hogy a családi fészekben maradhatnak, így nem kell lakhatásra költeniük. Az Eurostat 2018-as statisztikái * szerint a magyar fiatalok több mint háromnegyede ilyen. Ha azonban azt vizsgáljuk, hogy a nyugdíjas korúakat hogyan segítik a fiatalabb generációk, akkor más eredményeket kapunk. A megkérdezett nyugdíjkorhatár alattiak több mint fele nem támogatja nyugdíjaskorú rokonait anyagilag, és minden ötödik válaszadó nyilatkozta, hogy alkalmanként ugyan, de próbál segíteni. Még kevesebben, a kutatásban résztvevők csupán tizede tud rendszeres anyagi hozzájárulást nyújtani az idős rokonoknak. 2018-ban éves szinten a támogatás mértéke a megkérdezettek közel negyedénél kevesebb mint 50.000 forint volt.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/youth/statistics-illustrated

20190930_sajtokozlemeny3
A válaszadókat arról is megkérdezték, hogyan ítélik meg egy átlagos magyar nyugdíjas életét. A résztvevők majdnem fele küzdelmesnek tartja azt, negyedük pedig éppen elfogadhatónak.

Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító

Díjmentes tanácsadást kérek!

Ha szeretnéd a Számodra legkifizetődőbb nyugdíjcélú megtakarítást választani, de nem beszélsz a számok nyelvén, akkor szívesen segítünk a legjobb döntés meghozatalában.

Ehhez nem kell mást tenned, mint kitölteni a kapcsolat felvételi űrlapunkat. Ezt követően személyes pénzügyi tanácsadód felveszi veled a kapcsolatot.

Hogyan tudunk segíteni?

Elnavigálunk a számok rengetegében, és hozzásegítünk a Számodra legjövedelmezőbb pénzügyi döntés meghozatalához.

Honnan tudjuk, hogy mi a Számodra legjobb döntés? Természetesen először alaposan felmérjük az igényeidet és pénzügyi lehetőségeidet, hogy csak és kizárólag a Neked megfelelő ajánlatokat szedjük össze.

Ezek után megvizsgáljuk az összes pénzintézet ajánlatait, és kiválasztjuk azokat, amelyek az előzetes igényfelmérés során szóba jöhetnek.

    2019-10-06T17:46:00+00:00