Drasztikusan megnőhet a nyugdíj mellett dolgozók száma

Itthon nagyságrendileg 70.000 nyugdíjas korú ember dolgozik, viszont az idén életbe lépő adó valamint járulékváltozások miatt a fenti szám hamar akár a duplájára nőhet.

Ezzel az intézkedéssel szeretnék visszacsábítani a nyugdíjasokat a munkaerő piacra, amivel részben kompenzálni lehetne a folyamatos kivándorlás miatti munkaerő hiányt.

Az adó és járulékváltozásoknak köszönhetően a nyugdíj mellett dolgozók fizetéséből csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell levonni, így sem egészségbiztosítást, sem pedig nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Emellett viszont minden ellátás továbbra is megilleti a nyugdíjasokat, mint például az egészségügyi ellátás.

A munkáltatóknak is megérné anyagilag, hogy nyugdíjasokat alkalmazzon, hiszen ebben az esetben a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól is mentesülnek. Ezáltal a munkaadó 21 százaléknyi közteher megfizetését spórolhatja meg.

Egy egyszerű példával szemléltetve: Tavaly bruttó 100.000 forintos jövedelemből a személyi jövedelemadó és egyéb járulékok levonását követően 71.000 forint maradt a nyugdíjas dolgozóknál. Idán viszont ugyanannyi jövedelem mellett 85.000 forintot kapnának a nyugdíjasok kézhez.

Ez pozitív hír lehet a nyugdíjasok és a munkáltatók számára is, feltéve, ha valaki nyugdíj mellett is szeretne dolgozni. Sokan viszont a nyugdíjas éveit a pihenésnek, kikapcsolódásnak szentelnék, de az alacsony nyugdíjak miatt a nyugdíjasok túlnyomó többsége rá van kényszerülve a munkára, ha szeretne egy magasabb életszínvonalat fenntartani.

Te tisztában vagy vele, hogy mennyi lesz a várható nyugdíjad?

Ha szeretnéd megtudni, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz, akkor nyugdíjkalkulátorunk segítségével pár kattintás után megtudhatod! Ennek fényében el tudod dönteni, hogy a kapott összeg elegendő-e arra, hogy olyan életszínvonalon élhesd a nyugdíjas éveidet, hogy ne kelljen nélkülöznöd.

De mi van akkor, ha nem tartod elegendőnek a várható nyugdíjad összegét, de mégsem szeretnéd munkával tölteni a nyugdíjas éveket?

Ebben az esetben érdemes valamilyen támogatott nyugdíjcélú megtakarítást indítanod, amivel előteremtheted a hiányzó összeget mire nyugdíjba vonulsz. A nyugdíjcélú megtakarításoknak több fajtája is van, és rengeteg pénzintézet kecsegtet jobbnál jobb ajánlatokkal.

Ha szeretnéd a számodra legoptimálisabb nyugdíjcélú megtakarítást megtalálni, akkor nincs más dolgod, mint a kapcsolatfelvételi űrlapunkat kitöltened, és személyes független pénzügyi tanácsadód felveszi veled a kapcsolatot.

2019-01-16T14:02:28+00:00