Fontosnak tartjuk az öngondoskodást, mégsem teszünk érte.

A 30 év felettiek körében folyamatosan csökken a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság. 2016-ban a megkérdezettek 39 százaléka rendelkezett valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, míg az idei felmérésben már csak 29 százalék jelezte, hogy valamilyen módon félretesz a nyugdíjas éveire.

Pozitív hír viszont, hogy növekszik azok száma, akik általános céllal tesznek félre, egészen pontosan 42 százalékról 54 százalékra emelkedett ez a mutató. Viszont még mindig nagyon magas azoknak a száma, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek. A megkérdezettek 30 százalékának nincs semmilyen tartaléka.

A 30 év feletti korosztály egybehangzó véleménye, hogy a nyugdíjba vonulás idején már 70 év körül várható a nyugdíjkorhatár, ezzel szemben a megkérdezett nők 55 éves korban, a férfiak 60 éves korukban mennének nyugdíjba.

Az öngondoskodás fontosságával a döntő többség, 85 százalék egyetért, viszont a megkérdezettek több mint 75 százaléka szerint jelenleg másra kell költeni a pénzét nyugdíj megtakarítás helyett. A válaszadók 30 év felettiek, de még így is 21 százalékuk arra hivatkozik, hogy túl fiatal ahhoz, hogy a nyugdíjjal foglalkozzon.

A „Meg tud élni a nyugdíjából?” kérdésre 2015-ben még 48 százalék adta azt a választ, hogy ha nehezen is, de meg. Idén ez a szám 57 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a megkérdezettek összességében 40% bevételkieséssel kalkulálnak a nyugdíjas éveire.

Mi az a minimum nyugdíj, ami szükséges a megélhetéshez? A válaszadók szerint 102 ezer forintos nyugdíjból megoldható a megélhetéshez szükséges létminimum, viszont a biztos megélhetéshez már 243 ezer forint átlag nyugdíjra lenne szükség.

Nem kergetünk hiú ábrándokat. Ezt bizonyítja, hogy a válaszadók 79 százaléka úgy gondolja, hogy a nyugdíjas évek alatt munkával fogja pótolni azt az összeget, ami ahhoz szükséges, hogy kényelmesen megélhessen. Emellett 68 százalék úgy véli, hogy rendelkezni fog valamilyen megtakarítással a nyugdíjas éveire, bár eddig az látszik, hogy nem sokat tesznek érte.

„85 százalék egyetért, viszont a megkérdezettek több mint 75 százaléka szerint jelenleg másra kell költeni a pénzét”

Az időskori munkavállalási kedvet az is megerősíti, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint az átlagnál jobb egészségi állapotban lesz nyugdíjas korára. Ezzel szemben a döntő többség semmit, vagy csupán alig tesz valamit az egészsége érdekben.

Végül pedig egy beszédes adat: A válaszadók 52 százaléka teljesen elutasítja a nyugdíjcélú megtakarítást. Nagyon kevés, 9 százalék határozottan tervez félretenni a nyugdíjas éveire, és 39 százalék pedig nagy eséllyel belekezd valamilyen nyugdíjcélú megtakarításba.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mekkora lesz a nyugdíjuk várható összege. Érdekel, hogy mennyi pénzből kellene gazdálkodnod a nyugdíjas éveid alatt? Nyugdíjkalkulátorunkkal pár kattintással könnyedén kiszámolhatod!

Amennyiben elégedett vagy a kapott összeggel, és úgy gondolod, hogy az állami nyugdíjadból fedezni tudod a kiadásaidat, akkor nincs semmi dolgod.

Ha viszont elégedetlen vagy a nyugdíjad várható összegével, és szeretnéd biztosítani nyugdíjas éveidre azt az összeget, amiből fenntarthatod a jelenlegi életszínvonaladat, és anyagilag biztonságban érezheted magad, akkor kérlek, kattints az alábbi gombra, és töltsd ki a jelentkezési űrlapot. Ez az első lépés afelé, hogy segíts időskori önmagadon.

A jelentkezési űrlap elküldését követően kollégánk felveszi veled a kapcsolatot, és kérni fog tőled egy alkalmas időpontot, amikor független pénzügyi és nyugdíjszakértőnk konzultálhat veled arról, hogy milyen lehetőségek, támogatások, megtakarítási formák állak rendelkezésedre, és hogy Számodra melyik nyugdíjelőtakarékossági konstrukció a legoptimálisabb, mindezt teljesen díjmentesen!

2019-01-16T13:19:04+00:00