Még csak január van, de a nyugdíjasok már nagy bajban vannak

Még csak január van, de a nyugdíjasok már nagy bajban vannak

Idén rájárhat a rúd a nyugdíjasokra: a friss inflációs adat fényében nagyon úgy tűnik, hogy a tervezettnél magasabb lesz az éves pénzromlás üteme, a kompenzáció viszont csak év végén érkezhet az időskorúaknak. Miközben az egyszeri prémiumról lemondhatnak 2020-ban.

Két fontos makrogazdasági adat is megjelent a héten idehaza, valamint érdemben kezdtek módosulni az idei makrogazdasági kilátások, amelyek meghatározzák a nyugdíjasok idén várható juttatásait.

  • Januárban minden elemzői várakozást felülmúlt az infláció. A 4,7%-os éves mutatónál magasabb inflációs adatot utoljára 2012-ben láthattunk. (A nyugdíjas fogyasztói árindex 4,6%-os éves változást mutatott.) Ennek megfelelően az elemzők már a korábbinál magasabb 2020-as éves áremelkedést prognosztizálnak.

  • Az is kiderült, hogy a negyedik negyedévben a várakozásoknál erősebben bővült a magyar gazdaság, de közben a kormány a rosszabb nemzetközi környezet miatt rontotta a 2020-ra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését.

Elégedetlenek a nyugdíjasok a nyugdíjprémium és nyugdíjkompenzáció ellenére is

Az is kiderült, hogy a negyedik negyedévben a várakozásoknál erősebben bővült a magyar gazdaság, de közben a kormány a rosszabb nemzetközi környezet miatt rontotta a 2020-ra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését.

Közben ugyanakkor az inflációs folyamatok is fontosak a nyugdíjasok számára. Az alap emelést ugyanis a pénzromlás mértéke határozza meg, ami idén 2,8%, a kormány ugyanis ekkora inflációval tervezte meg eredetileg az idei büdzsét. A hét éve nem látott ütemre gyorsult januári infláció után azonban elemzők emelték idei inflációs várakozásukat. Van olyan közgazdász, aki egyenesen 3,8, illetve 3,9%-ra emelte meg inflációs előrejelzését az idei évre. Vagyis nem kizárt, hogy a kormány eredeti előrejelzésénél 1 százalékponttal magasabb lesz a pénzromlás átlagos mértéke idén. A jegybank már tavaly decemberben 3,5%-os inflációt jelzett előre az idei évben, az Európai Bizottság pedig a héten megjelent prognózisában 3,3%-os inflációt mondott. Mindez azt jelenti tehát, hogy a jelenlegi nyugdíjszabályok értelmében

A NYUGDÍJASOK NOVEMBERBEN UTÓLAGOS KOMPENZÁCIÓBAN RÉSZESÜLHETNEK A MAGASABB TÉNYLEGES INFLÁCIÓ MIATT (VISSZAMENŐLEGESEN, EGY ÖSSZEGBEN, AZ ELSŐ 10 HÓNAP UTÁN).

Varga Mihály pénzügyminiszter is már erre utalt pénteki sajtótájékoztatóján, nyugtatva a kedélyeket. A nyugdíjasok szerinte nem szenvednek hátrányt: ha az infláció magasabb lesz, mint amivel a kormány kalkulált, novemberben megkapják a különbözetet.

Számításaink szerint, ha például a tervezett 2,8% helyett 3,5% körül lesz az éves átlagos infláció, akkor egy átlagos nyugdíjban részesülő időskorú

NOVEMBERBEN KÖRÜLBELÜL 10 EZER FORINTNYI KOMPENZÁCIÓBAN FOG RÉSZESÜLNI EGY ÖSSZEGBEN.

2020-02-16T16:10:26+00:00