Milyen mértékben növekedtek a nyugdíjak az elmúlt 4 évben a bérekhez képest?

2015 óra ugrásszerűen növekedtek a magyar bérek, a nyugdíjak növekedése ezzel szemben viszont jelentősen lassabb. A nyugdíjakra vonatkozó lassú növekedési trend a jövőben sem fog változni, sőt. A jövő nyugdíjasai egyre nagyobb mértékben rákényszerülhetnek saját megtakarításaikra.

Bizonyos országokban a nyugdíjak emelésének mértékét a munkabérek változása alapján határozzák meg, ezáltal a bérek és a nyugdíjak közötti arányt stabilizálni tudják.

Itthon viszont nem a munkabérek, hanem az infláció mértéke a meghatározó tényező a nyugdíjak kalkulálásában. Ebből adódik az a tény, hogy a nagymértékű béremelések hatására, a bérek és nyugdíjak tengelye egyre csak távolodik egymástól.

2015-ben 121.041 forintot kapott átlagban egy nyugdíjas, ugyanakkor ez időben az átlag nettó munkabér 159.612 forint volt, azaz az átlag nyugdíjak 24 százalékkal maradtak el az átlag fizetésektől.

2015 óta 8-12% közötti mértékben emelkedtek az munkabérek, ami azt jelenti, hogy idén márciusra 237.000 forintra nőtt az átlagbér.

A nyugdíjak növekedésének az üteme, ugyan ebben az időszakban jelentősen elmaradt a bérnövekedésektől, mivel idén év elején az átlagos nyugdíj összege 134.900 forintra emelkedett csupán.

Míg 4 éve, még „csak” 24% volt a különbség az átlagbérek és a nyugdíjak között, idénre ez a különbség 43%-ra növekedett!

Nyugdíjcélú megtakarítások fontossága

Ha eljátszadozunk kicsit a gondolattal, és feltételezzük, hogy a nyugdíjak és az átlagkeresetek közti különbség stabilizálódott volna korábban, akkor a mai átlagbérhez képest a korábbi 24%-os különbség plusz 44.800 forintot jelentene, így nem 134.900 forint lenne ma átlagosan a nyugdíj, hanem 179.700 forint.

Figyelembe véve, hogy a jelenlegi trendek nem változnak, azaz nem csökken a munkaerőhiány, így nem gyarapszik a munkaerőpiacon lévő aktív korúak száma, a jövő nyugdíjasai számára semmilyen javulás nem várható. Sőt!

Ha figyelembe vesszük, hogy folyamatosan öregszik a társadalmunk (a nyugdíjas korúak számához viszonyítva folyamatosan csökken az aktív dolgozók száma) 15-20 éven belül az átlagos nyugdíj az átlagos bérek 50%-a alatt lehet. Ma ez az arány 57%!

Akik tehát még az aktív, kereső társadalmi réteg tagjai, könnyen lehet, hogy komoly anyagi problémákkal fognak szembesülni a nyugdíjas éveik alatt.

Egyetlen megoldás létezik az alacsony nyugdíjakra, ami nem más, mint az öngondoskodás, aminek ma már több formája is elérhető bárki számára, aki szeretne tenni azért, hogy nyugdíjas éveit anyagi biztonságban, nélkülözésektől mentesen tölthesse.

Három nyugdíjcélú megtakarításra is igénybe vehetünk állami támogatást:
Nyugdíjbiztosítás
Önkéntes nyugdíjpénztár
Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

Az, hogy melyiket érdemes igénybe venned, több dologtól is függhet, éppen ezért nem érdemes rögtön az első kecsegtető ajánlatba belevetni magadat, mivel a különféle nyugdíjcélú megtakarítások között, akár több milliós különbség is lehet lejáratkor!

Nyugdíjcélú megtakarítások hozam kalkulálás

Amennyiben szeretnéd megtalálni a Te szempontjaid alapján a lehető legnagyobb hozammal rendelkező nyugdíjcélú megtakarítást, akkor érdemes leülni egy szakértővel, aki az igényeid megismerését követően segít eligazodni a rengeteg biztosító megannyi ajánlata között.

De biztos, hogy a Neked legjobb ajánlatot fogja javasolni a szakértő, nem pedig azt, amivel a biztosító jár jobban?

Természetesen jogosan merül fel benned a kérdés. Erre a legjobb megoldás, hogy egy független pénzügyi tanácsadó cég segítségét kéred a megfelelő nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásához, mint a Cash Flow Holding Zrt.

Cégünk független az összes biztosítótól, így nem áll érdekünkben egy adott biztosító ajánlatait preferálni. Célunk, hogy a Számodra legjobb ajánlatokat keressük meg.

Ha szeretnéd a Számodra legkifizetődőbb nyugdíjcélú megtakarítást választani, de nem beszélsz a számok nyelvén, akkor szívesen segítünk a legjobb döntés meghozatalában.

Ehhez nem kell mást tenned, mint kitölteni a kapcsolat felvételi űrlapunkat. Ezt követően személyes pénzügyi tanácsadód felveszi veled a kapcsolatot.

Forrás: hvg.hu

Pénzügyi tanácsadód várja megkeresésedet

    2019-05-23T09:27:13+00:00