Nyugdíjkompenzáció és nyugdíjprémium ellenére is elégedetlenek a nyugdíjasok

2019. év végén ismételten egyszeri nyugdíjkompenzációhoz juthatnak a magyar nyugdíjasok, az előre láthatónál magasabb infláció következtében. A kompenzáció viszont igen kevés nyugdíjast fog megörvendeztetni.

Fontos hírre kapták fel fejüket a magyar nyugdíjasok a héten, ugyanis a legfrissebb előrejelzések szerint a korábban kalkulált átlagos infláció mértéke (2,7%) idén is meghaladhatja a 3 százalékot, ami egyszeri kompenzációhoz juttattathatja a nyugdíjasokat idén év végén.

Tisztában vagy vele, hogy mennyi lesz a várható nyugdíjad?

Nyugdíj kalkulátorunkkal egy perc alatt kiszámolhatod

Érdekes megvizsgálni kicsit közelebbről az infláció felbontását. A Magyar Nemzeti Bank szerint a leglátványosabb drágulás az élelmiszerek esetében várható, nagyságrendileg 5 százalék. Az élelmiszereken belül pedig a nem feldolgozott élelmiszerek, (azaz azok az élelmiszerek, amelyek eredeti állapotát lényegesen megváltoztató élelmiszer előállítási műveletek nélkül alkalmas fogyasztásra) ára növekedhet a legnagyobb mértékben, csaknem 8 százalékkal.

A kormányt törvény kötelezi, hogy garantálnia kell a nyugdíjak reál értékének a megőrzését. Amennyiben a kormány a következő hónapok során elfogadja a MNB által prognosztizált számokat, és 3,1 százalékra emeli az inflációs várakozást, akkor ez 0,4 százalékos nyugdíjemelés többletet eredményez.

Az átlagnyugdíjjal számolva a 0,4% emelés 500 forintot jelent havonta egy nyugdíjasnak, ami éves szinten 6000 forint plusz bevétel a nyugdíjasoknak.

nyugdíjemelés infláció

További pozitív hír, hogy idén is 3,5% feletti gazdasági növekedéssel számolnak a jegybank szakértői, ami azt jelenti, hogy év végén számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok.

Az átlag nyugdíjakkal számolva, ez egyszeri 8 ezer forintos többletet fog jelenteni idén novemberben, azaz mindent egybe vetve várhatóan 14 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a nyugdíjasok.

Ez a tény viszont nem vigasztal túl sok nyugdíjast, főként akkor nem, ha rátekintenek a bérnövekedések ütemére, amiről korábban már írtunk >>> Milyen mértékben növekedtek a nyugdíjak az elmúlt 4 évben a bérekhez képest?

Nem szeretnél anyagilag kiszolgáltatott lenni a nyugdíjas éveid során? Vedd kezedbe a saját sorsodat, és kerüld el a várható nélkülözést. Kezd el az öngondoskodást még ma, és töltsd anyagi biztonságban a nyugdíjas éveidet.

Ehhez nem kell mást tenned, mint rendszeresen félretenni a nyugdíjad kiegészítése céljából, gyakorlatilag befektetni a jövődbe.

Ahhoz, hogy a lehető legjövedelmezőbb helyen gyűjtsd a pénzedet, kérd díjmentes tanácsadásunkat, és megkeressük Neked a számodra legkedvezőbb nyugdíjcélú megtakarítási formákat, akár 20% állami támogatással.

Forrás: hvg.hu

Független pénzügyi szakértőd már várja a hívásodat.

    2019-05-31T08:15:21+00:00