Tisztában vagyunk az aggasztó nyugdíjhelyzettel, mégsem teszünk semmit ellene

Tisztában vagyunk az aggasztó nyugdíjhelyzettel, mégsem teszünk semmit ellene

Magyarországon a lakosság csupán 8 százaléka gondolkozik azon, hogy a következő 4-5 évben elkezdjen kifejezetten nyugdíj célra felhalmozni megtakarítást. Ez a szám hatványozottan elkeserítő annak tükrében, hogy a magyarok fele továbbra is a nyugdíj melletti munkavégzést tartja megoldásnak, viszont ez természetesen senkinek sem célja, csupán a kényszer szüli ezt a helyzetet.

Pozitív viszont, hogy a fiatalabb korosztály egyre nagyobb része kezd el tudatosan készülni a nyugdíjas évekre, és azok biztosítására anyagi szempontból, viszont még mindig bőven akad potenciál, kiaknázatlan terület az öngondoskodás terén.

Természetes folyamat, hogy minden életszakaszban más és más lesz a fontos, a prioritás. Ahogy öregszünk egyre inkább előrelátóbbak vagyunk, és egyre inkább háttérbe szorulnak a pillanatnyi örömforrások, amelyek helyét átveszik a hosszútávú célok. Ilyen lehet például a családalapítás, a karrier, az anyagi biztonság meglapozása, és később gyermekeink, unokáink támogatása.

Mindehhez viszont elengedhetetlen előre látni, és előre gondolkozni, tudatosan megtervezni és beosztani az anyagi forrásainkat.

A fenti szám viszont azt tükrözi, hogy nem elterjedt lépés még a magyar lakosság körében a tudatos pénzügyi tervezés, amit a 8 százalék is alátámaszt, miszerint csak a lakosság ezen elenyésző része tervezi, hogy a közeljövőben tudatosan elkezd félretenni, hogy anyagilag biztosíthassa magát a nyugdíjas évek alatt, és elkerülje a várható bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot, és az ezzel járó folyamatos feszültséget.

Nyugdíj előtakarékosság

Pedig a magyarok tájékozottsága a nyugdíj témában kifejezetten jónak és objektívnek mondható, a megkérdezett válaszokból legalábbis erre lehet következtetni.

Az aktív korú lakosságban a megkérdezettek majd fele, 48 százaléka úgy véli, hogy kifejezetten nehéz, már-már kilátástalan a jelenlegi nyugdíjhelyzet, és ennek a javulására a jövőben sincs sok esély.

Tisztában vagy vele, hogy várhatóan mennyi nyugdíjjal számolhatsz?

Nyugdíj kalkulátorunkkal azonnal kiszámolhatod

A fiatalabb, most húszon és harmincéves korukban járó megkérdezettek sem látják fényesebben a magyar nyugdíjrendszert, hiszen több mint a felük, 56 százalékuk látja hasonlóan kilátástalannak a nyugdíjrendszert.

A fiatalabb generáció viszont a nyugdíj melletti folyamatos munkavégzés gondolatával próbál megbarátkozni, hogy pótolhassa azt az összeget, ami a megélhetésükhöz szükséges. Kedvezőbb képet fest viszont, hogy a fiatalabbak 47 százaléka már egészen fiatalon, huszonéves koruk kezdetén szeretnének elkezdeni valamilyenféle nyugdíjcélú megtakarítást. Az aktív korúak körében a hasonló véleményen lévők száma már csak 38 százalék.

Ami viszont mindenképp kecsegtető, hogy egyre többen kezdik el fiatal korban az öngondoskodás valamelyik formáját.

Az OTP Nyugdíjpénztár adatai szerint a 2018-ban belépő tagok legnagyobb arányát a huszonéves korosztály tette ki, közülük is a legnépesebb tábor a 28 évesekből állt össze. Ők 200-an voltak a tavalyi év során.

Úgy gondoljuk, hogy a fentebb említett alacsony számok annak is köszönhetőek, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nyugdíjcélú megtakarításokat lehet igénybe venni, és azok milyen hozamot tudnak termelni.

A célunk, hogy mindenkivel megismertethessük ezeket a nyugdíj megtakarítási lehetőségeket, legyen az nyugdíjbiztosítás, nyugdíjpénztár vagy nyugdíj előtakarékossági számla. Ezen kívül pedig szeretnénk, hogy mindenki a Számára lehető legkedvezőbb megoldást válassza, természetesen az anyagi lehetőségeit figyelembe véve.

Éppen ezért, ha megszületett az elköteleződés egy jobb, magasabb színvonalú nyugdíjas élet megteremtésére, de nem látsz át a számok és különböző pénzintézetek sűrű rengetegén, akkor engedd meg, hogy hozzásegítsünk a lehető legjobb döntéshez, és ezzel a pénzedből is a lehető legtöbbet hozhasd ki.

Díjmentes nyugdíjkonzultáció

Nem árulunk zsákbamacskát, független nyugdíj tanácsadóként nem kötődünk egyik pénzintézethez sem, így Neked semmilyen veszteni valód nincsen, hiszen nem kötelezünk arra, hogy köss nyugdíjbiztosítást, vagy bármilyen más nyugdíjcélú megtakarítást. És amit sokan nem tudnak, hogy a nyugdíjtanácsadás neked semmibe nem kerül. Nincsen egyszer díja, és semmilyen további rejtett költsége.

Hidd el, hogy megéri 1-2 órát konzultálni egy független nyugdíj szakértővel a Saját érdekedben. Ha más nem, akkor legalább felteheted valakinek a kérdéseidet, és ha úgy döntesz, hogy fellépsz az öngondoskodás ösvényére, akkor egy jól kiválasztott megtakarítási formával, akár több millió forintot is nyerhetsz, egy kevésbé jó megtakarítással szemben.

Jelentkezz Te is, az alábbi gombra kattintva, és hamarosan felkeres személyes független tanácsadód.

Forrás: penzcentrum.hu

2019-04-16T13:03:23+00:00